ПОЛИТИКА НА ПРИВАТНОСТ

Правила за колачиња

Терминот „колачиња“ во овие правила се однесува на колачињата и на другите слични технологии, како што се пикселски ознаки, веб-ознаки и чист ГИФ, што ги опфаќа Директивата за приватност во електронските комуникации на Европската Унија.

Посетете ги правилата за приватност за да дознаете повеќе.

Што се колачиња?

Колачињата се мали датотеки со податоци коишто вашиот прегледувач ги сместува во компјутерот или уредот. Тие му овозможуваат на веб-серверот да пренесува податоци во компјутерот или уредот за чување записи и за други цели. Колачињата им помагаат на веб-локациите да овозможат полесно искуство. Самите колачиња не може да собираат информации складирани во компјутерот или во датотеките.

Посетете ја https://www.allaboutcookies.org/ за да дознаете повеќе за колачињата.

Како ги користиме колачињата

Има два вида колачиња: „сесиски“ и „постојани“. Сесиските колачиња се привремени колачиња што траат сѐ додека не го затворите прегледувачот. Постојаните колачиња остануваат на тврдиот диск или на уредот сѐ додека не ги избришете или додека не им истече рокот. И сесиските и постојаните колачиња може да се користат во врска со локацијата. Колачињата се користат за безбедносни цели, за олеснување на навигацијата, за поефикасно прикажување информации и за подобро опслужување со поприлагодени информации. Ги користиме колачињата и за да собираме статистички информации за користењето на локацијата за постојано да го подобруваме дизајнот и функционалноста, за да разбереме како посетителите ја користат локацијата и за да ни помогнат во одговарање на прашањата во врска со локацијата.

Колачињата на оваа локација се групирани во следниве типови:

  • Неопходните колачиња ѝ служат на локацијата само за изведување на основните функции. Тие ви овозможуваат да се движите низ локацијата и да ги користите бараните карактеристики, како што е пристапување до безбедните области на локацијата. Без овие колачиња, не може да ги овозможиме услугите што ѝ дозволуваат на локацијата да работи.
  • Колачињата за изведба собираат анонимни информации за тоа како посетителите ја користат локацијата. Тие ни помагаат да разбереме како посетителите комуницираат со локацијата овозможувајќи ни информации за посетените области, поминатото време на локацијата и за проблемите, како што се пораките за грешки. Овие информации ни помагаат да ја подобриме изведбата на локацијата.
  • Функционалните колачиња го подобруваат вашето искуство со локацијата. Тие може да запомнат информации, како што се корисничкото име, јазикот или приоритетната локација. Тие може да се користат и за овозможување на бараните услуги, како што се гледање видео, коментирање на блог или комуницирање со услугите од трети страни, како што се карактеристиките на социјалните медиуми. Со запомнување на избраните вредности, локацијата може да ви овозможи подобрени и поперсонализирани карактеристики.

како ги користиме колачињата од другите компании

Покрај тоа што Nielsen користи колачиња на нашата локација, им овозможуваме и на одредени трети страни да поставуваат и да пристапуваат до колачињата на вашиот компјутер. Нивната употреба на колачињата е предмет на нивните правила за приватност, а не на правилата за приватност на Nielsen.

Услуга од трета страна

Тип колаче

Повеќе информации

Google Webmaster

Изведба

https://www.google.com/intl/en/policies/privacy/

Adobe Analytics

Изведба

https://www.adobe.com/privacy/cookies.html

КАКО ДА ГИ КОНТРОЛИРАТЕ И БРИШЕТЕ КОЛАЧИЊАТА

Доколку не сакате информациите да се собираат со помош на колачиња, во повеќето прегледувачи има едноставна процедура што ќе ви овозможи да го одбиете користењето колачиња. Посетете ја https://www.allaboutcookies.org/manage-cookies/. за да дознаете како да управувате со колачињата. Доколку го одбиете користењето колачиња на локацијата, некои нејзини карактеристики може да не работат правилно.